torsdag 19 december 2013

Moderskapet i romanen.




Solstorm är inte bara en deckare om tro, fanatism och våld. Det här finns en viktiga teman till. Vilket säkert öppnar för igenkännande hos många kvinnliga läsare. Det är moderskap och barn.
Till exempel möter vi den gravida polisen Anna-Maria Mella som söker efter förövaren. Pastorers fruar, Sanna med döttrar och Rebecka själv.

Sannas barn, Sara och Lova, väcker uppblossande moderskänslor  hos Rebecka. Rebecka gjorde en abort i tonåren som visar hennes egen drama. Rebecka tar hand om Sannas barn och hund Tjapp.

Denna bilden som valde jag passar bra till romanen tror jag.

tisdag 17 december 2013

Utvärdering

Under kursen lärde vi oss på olika sätt och vis. Det var : läsning av romaner, skriva läsloggar, litteraturdiskussioner, att skriva argumenterande, berättande och diskuterande texter.

Romanen Den Osynlige av Mats Wahl skrivs på ett svårt språk med många termer som ofta behöver översättas. Det tog mycket tid  att läsa den boken. Romanen Solstorm av Åsa Larsson lästes snabbare än den första. Det gick bättre. Läsning av romaner är ett bra sätt att lära sig språket.

I början av skolgången var det jättesvårt  att skriva en första läslogg. Men vidare när lärde vi oss mer och mer då blev det lättare och lättare att formulera våra tankar och följa strukturen i texten. Skrivning är ett annat bra sätt att lära sig språket och använda datorn. Det hjälper till med grammatiken också.

Jag tycker att jobba i grupp, diskutera med klasskompisar är jätteroligt. Alla kan säga sina åsikter om boken. Vi lyssnar på varandra. Detta kan hjälpa oss att bättre förstå vad boken handlar om. Det hjälper också till att lära sig svenska.

Våra lärare Stina, Teresa och Jonna hjälpte oss jättemycket med studier. Deras metodik är intressant och produktivt. Vi är Er mycket tacksamma för detta !!!



tisdag 10 december 2013

Rebecka återvänder.

Rebecka Martinsson som sedan länge lämnat Kiruna för att arbeta som jurist i Stockholm. Hon återvänder till sin hemort för att hjälpa sin bästa vän Sanna som blivit anklagad för mordet på sin egen bror Viktor.

Från planet till Kiruna ser Rebecka sin barndomsstad lysa i vintermörkret. Rebecka beger sig till hemstad motvilligt. Hennes hemkomst väcker starka känslor i själ och hjärta.
 "Min stad, tänkte hon med återseendets vemod, glädje, ilska och rädsla i en sällsam blandning" (s 52)
 Hon vet inte riktigt hur hon ska förhålla sig till sina minnen av staden och sitt förflutna. Hon har svårt att tolka sina känslor.

Samtidigt som vi läser om Viktors mordet får vi också Rebeckas egen historia. Varför var Rebeckas hågkomster så traumatiska för henne? Vad eller vem är hon rädd för? Vad hade hänt med Rebecka själv under hennes tonårsperiod innan hon flyttade därifrån? Hade hon varit ihop med Viktor och varför hade hon lämnat honom? Är det många i Kiruna som Rebecka inte vill träffa igen?  Jag ska läsa vidare för att få veta svaren om detta.

måndag 2 december 2013

Välkomsten är det bra eller inte?


Det finns en lag i Luleå kommun att alla barn som kommer från olika länder först måste gå i en special skola som heter Välkomsten för att läsa svenska och matte.
För det första i klasser kom de flesta av barn från arabiska länder och pratade med varandra på sina modersmål. Då började barn förstå arabiska men inte svenska.
För det andra under lång tid  lärde barn sig nästan inget. Det tar tid men hjälper inte att börja prata på rätt sätt. Barn känner sig tråkiga. De drar sig för att leka med svenska barn.
Dessutom att det är inte värt pengarna som Luleå kommun förbrukar på detta program. Kommunen kan spara pengar och få extra lärare. 
Jag tror att barn jättesnabbt kan lära sig att  prata svenska när de går i vanlig skola och umgås med svenska barn. Det hjälper dem att bättre och snabbare anpassa sig till den svenska skolan och samhället.