torsdag 21 november 2013

Ritual-mord i Kiruna?

I början i romanen Solstorm av Åsa Larsson berättas det om att i kyrkan i Kiruna mördas frikyrkopastorn Viktor Strandgård. Han ligger på rygg på altargången och ser norrskenet genom de enorma takfönstren medan hans liv tynar bort.
 Norrskenet sprakar över Kiruna.

"- De hade huggit av hans händer. Och hans ögon var, ja, det var så konstigt allting. När jag vände honom var hans bakhuvud alldeles... Jag tror att jag håller på att bli tokig. Och polisen letar efter mig. De kom hem till mig tidigt i morse, men jag sa åt flickorna att vara tysta som möss och vi öppnade inte. Polisen tror väl att det är jag som har mördat min egen bror. Sedan tog jag tjejerna och åkte hemifrån. Jag är så rädd att jag ska bryta ihop." (s.28)

 En tidig morgon får Rebecka Martinsson, en advokat i Stockholm, ett telefonsamtal från sin  barndomsvän och mordoffrets syster Sanna Strandgård som berättar att hon hittat sin bror brutalt mördad i kyrkan mitt i natten. Hon tror att polisen misstänker henne för mordet. Hon är rädd att förlora sina barn och vädjar om Rebeckas hjälp. Rebecka känner sig tvingad att resa upp till Kiruna för att hjälpa henne. 
 " - Jag kommer upp och gör dig sällskap, okej?"- säger hon.

Jag hade aldrig i mitt liv kontakt med frikyrkor. Men jag läste mycket om det. Alla har olika psyke. Vi måste klart förstå  hur lätt man kan bli manipuleras av andra personer och blind tro kan bli farlig för sig själv och sina närmaste.

Vad händer och varför? Vilken roll ska Rebecka Martinsson spela i denna historia? Var det ett ritual-mord? Kan Sanna verkligen ha mördat sin egen bror? Detta och andra frågor kom i mitt huvud.Det är spännande att läsa vidare.

tisdag 19 november 2013

Solstorm av Åsa Larsson

I måndags delade vi sig på två grupp. Eleverna i första grupp diskuterade om romanen Jag saknar dig, jag saknar dig av Peter Pohl och Kinna Gieth medan andra grupp diskuterade om romanen Solstorm av Åsa Larsson. Alla eleverna fick chans för att välja vilken bok ska läsa varje person.

Jag valde att läsa  kriminalromanen Solstorm. Nu kör vi!

torsdag 14 november 2013

Lycka och olycka

Jag har hittat följande artikel om olycka, se länk: Egen lyckas smed
http://etidning.nsd.se/duo-nsd/2013/11/09/index.aspx

Artikeln handlar om Mattias Styrefors som förverkligade sin dröm att bli hantverkare. 
Han jobbar heltid i en otrygg bransch som knivsmed i Boden.

Redan i tonåren var Mattias Styrefors intresserad av knivar. Men det dröjde till 1998 innan han på började förverkliga sin dröm. Han hade precis blivit klar med tvåårig hantverksutbildning i Vindeln där han fått prova på smide. Mattias beslutade sig för att försöka livnära sig på sitt intresse. Han användande alla sina sparpengar till att köpa verktyg och maskiner. Idag år han en av cirka tio knivsmeder i Sverige som jobbar på den här nivån. Mattias regel är att det inte får finnas dåliga knivar som kan kopplas till honom på marknaden. "Det är full returrätt som gäller för kunden",- säger han.

Jag tror att det är viktig när man har kärleken till yrket,kan förverkliga sin dröm och få ett jobb på sitt intresse. Det är betyder att bli lycklig med sitt jobb.

tisdag 12 november 2013

Alla lyckliga på samma sätt?

I måndags fortsatte vi på temat Lycka. Vi diskuterade i grupper och fick en uppgift att skriva en reflektion Lycka i min kultur och Lycka i svensk kultur. Vilka likheter och skillnader tror vi finns.

I alla kulturer människor lyckliga när de har familj med barn, kärlek, pengar till boende och mat.
Fred kanske är viktigaste för alla.

Jag tycker att det finns inte skillnaden mellan människor för att bli lycklig.
 Lyckliga av samma saker men olyckliga av olika saker!,- säger vi i Ryssland.

måndag 11 november 2013

Mycket vill ha mer.

I skolan läste vi en anekdot "Anekdot för sänkande av arbetsmoralen" av Heinrich Böll, som berättar om en turist som träffade en fiskare i en hamn.

Turisten såg en fattigt klädd man i sin fiskebåt som dåsade. Det var fiskaren. Turisten började prata med honom om väder och fångsten. Han ville hjälpa fiskaren och gav råd till honom om hur han kan utveckla sina affärer. "Sen kunde ni lugnt sitta här i hamnen, dåsa i solen - och se på det härliga havet",- sa han. Men fiskaren är inte intresserad av det. Han har fått en bra fångst och njöt av livet som han levde.

När jag var yngre levde jag också i ett jättesnabbt tempo med barn, jobb, hem mm.
 Ständigt vara i farten, inte unna sig ett ögonblicks vila. (ordspråk)
De flesta människor har inte tid och vilja att stanna och ta en paus. Men människor borde jobba för att leva, inte leva för att jobba.

Alla människor kan finna lycka på sitt eget sätt. En del kan vara nöjd med lite medan andra kan vara missnöjda fast de har mycket.